Talán 15 évvel ezelőtt kezdődött, amikor szenvedélyes hobbim a lovaglás mellett találkoztam a jógával. Már az első alkalommal tudtam és éreztem hogy szerelem ez.

A kitartott pózok, a légzéstechnikák, a figyelem koncentráltsága, az egyhegyűségre való törekvés, ami lecsendesítette az elmém, hihetetlen megtapasztalások sorozatát indította el. Tudtam hogy a jóga az életem része lesz.

Gyakorlásokkal színes évek után jutottam arra az elhatározásra hogy elvégezzek egy jógaoktató képzést. A hatha jóga a statikus pózokkal, a relaxációval, a pranayamakkal (légzéstechnikák) más jóga fajták kipróbálása után is szívemnek a legkedvesebb maradt.  A Sivananda Hatha  Jógaoktató képzésen mind az ászanák helyes kivitelezése, a jóga filozófiája, a test anatómiája, a meditáció fontos szerepet kaptak. 2013-ban sikeres vizsgát tettem. A hatha jóga az egészség fenntartásán túl a lelki folyamatokat is befolyásolja. Tudatosabbá tesz és pozitívan hat az élet minden területére. (étkezés, alvási szokások, érzelmi megnyilvánulások).

2014-ben Kislányom született aki egy csodálatos világ kapuját nyitotta meg és Neki köszönhetően 2018-ban elvégeztem a Sarasvati Gyermek Jógaoktató képzést. Az ovis jógában a gyermekek nagymozgásos tevékenységekben (gurulás, kúszás, mászás) , állatokat ,meséket utánzó játékokban vesznek részt amelyeket verssel, mondókával, énekekkel teszünk színesebbé. Így csempésszük az ászanákat a történetekbe és így sajátítják el azokat a tulajdonságokat (pl. érzelmi intelligencia fejlesztése, figyelem-összpontosítás,) amiket a későbbiekben is kamatoztatnak életük során. Az iskolás és a tini jógánál már az ászanák helyes kivitelezése és a gerinc rugalmasságának megőrzése is hangsúlyt kap.

Jelenleg Yin Jógaoktató képzésen veszek részt. A yin jógát hosszan kitartott pózok jellemzik és  közben csendes befelé figyelő meditatív, elmélyült állapot kíséri. Egy földelt, befogadó, a kötőszövetekre, ízületekre fókuszáló mozgásforma. Ebben az ellazult állapotban a meridiánok(energia csatornák) nyomást kapnak és szinte azonnal megtapasztalható tisztító, az ízületeket olajozó hatása. Jótékonyan hat az érzelmekre ,csökkenti a stresszt, a szorongást.

A jóga a felpörgött életemben, csapongó, szélsőséges világomba, nyugalmat és egyensúlyt hozott.  A gyakorlások és a meditációk áldásos hatását hosszan sorolhatnám de talán a legfontosabb az hogy egy olyan belső egyensúlyt találtam ami az életem minden részét-testet és lelket- segíti, támogatja, meghatározóan és pozitívan  formálja.

„Mindannyiunkban van egy szunnyadó isteni szikra, amelyet a jóga segítségével kell lángra lobbantani.”

B.K.S.Iyengar