Yin jóga

Boldizsár Szidónia vezetésével
Jelentkezem

A Yin jóga, ami feltűnés nélkül, csendesen épül be az ember testi, lelki, szellemi rendszerébe és lesz  annak szelíd, gyógyító, támogató mestere.

Az indiai és kínai hagyomány találkozása:

A tradícionális hatha jóga és a taoista orvoslás egymásba fonódásának eredményeképp született meg a Yin jóga. A hatha jóga statikus kitartott pózokból épül fel, ám ebben a jógában a gyakorló nemcsak néhány légzésig hanem hosszú percekig tartja az ászanákat. Földközeli, az izmokat elernyesztő és nem feszítő, a test mély kötőszöveteire fókuszál.

Ebben a mozdulatlanságban a meridiánok  erős nyomást kapnak. Itt ebben a rendszerben kering az ember belső energiája és szállítja az információkat a testben. A meridiánok nem zárt csatornák, olyanok mint az utak amelyeken közlekedik az energia.

 

12 fő meridián szimmetrikusan helyezkedik el a jobb és bal oldalon a testben. Ezek lehetnek Yin és Yang típusúak. A qi (csí) a meridiánokban nem állandó.  Érdemes a meridián óra segítségével figyelemmel kísérni mikor melyik szerv telített.

A kínai orvoslás logikájában és elméleti alapjaiban szoros a kapcsolat a meridiánok és az öt elem között. (Wu Xing-jelentése:utazás,mozgás) Az öt elem egy körforgást mutat be aminek nincs vége. Az elemek:fa, tűz, föld, fém, víz. Az emberek tulajdonságaiban az elemek aránya is meghatározó.

A pózok passzívak, és nem dolgozunk sok ászanával mint a hatha jógában. Mivel egy-egy pózban hosszú ideig maradunk egy meditatív állapotot tudunk elérni. Olyan mintha az ászanák gyakorlása közben a meditáció állapotát érnénk el. Egészen mély rétegekig tudunk elmenni mind fizikailag, mind szellemileg, lelkileg. Érdemes megfigyelni az ízületekre gyakorolt jótékony hatását, ahogy olajozottsága a kor előre haladtával csökken.

Segíti a gyógyulást lelki trauma, fájdalom esetén. Jótékonyan hat függőségek (fizikai és lelki) kezelésénél is.

A hosszú csendben eltöltött idő alatt szembesülhetünk rég elásott, kezeletlen problémáinkkal és azok megoldásával. A lélek megnyugszik, mélyíti az ’én’ ismeretét. A relaxált állapot megtapasztalása segít a mindennapokban is megtalálni az egyensúlyt.

Tökéletesen tudja kiegészíteni a yang típusú gyakorlásokat.

Kortól és nemtől függetlenül áldásos a hatása mindenki számára.

Összefoglalva (számomra): Az egyszerű létezés örömét adja.

Részletek

HAMAROSAN!

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelentkezz a jógára!

5 + 13 =

Zlatzky Anna

+36 1 269 8211
+36 30 396 11 92

Spirit Központ

1023 Budapest,
Árpád fejedelem útja 3-4. III/1.
kapucsengő: 123

Közösségünk

Kövess minket a közösségi oldalakon és értesülj első kézből az ujdonságokról!